» Skönt med Höstkvällar <3

Trots att vädret är ruggigt, mulet och lite små kallt, tycker jag hösten är bland de skönaste årstiderna. Naturen nästan brinner av alla färger på träden, Hästarna är friska i sinnet av de första frostnätterna och svala dagarna. Så även L! ;)
 
Vi har byggt upp höstprogrammet åt L tillsammans med min tränare som så att hon skall hållas i gång, men hoppningen är på hyllan ett tag och vi kommer att rida henne mjuk men göra lätta saker så hon får vila lite från hårdträningen vi hade i sommar och bygga upp sig genom mycket fram och ner ridning, med tyngdpunkt på att få henne mjuk och avslappnad.
 
Dethär beslutet tog vi dels för att hon som tidigare nämnt kändes lite trött för en vecka sen och för att vi har en höst utan ridhus möjligheter och då är det bättre med dethär programmet.
 
L på en ledig dag i somras! Hon fick motionera sig själv på banan den dagen. :p Bild Essi L
 
I dag red jag på vår lilla ridbana, brukar rida där såna ggr hon känns lite "frånvarande" staketen stöder upp henne och hjälper till att få henne att inte bara kuta undan, för stor som hon är kan hon helt enkelt inte fara så hårt på den banan! ;)
Hon var lugn genast från början, om ändå lite hispig/stressad. tog en bra stund innan jag fick henne stadig på hand och lugn med huvudet, hon vred sig och kringla fram i skritt och i traven var hon likadan först. I bland känns de bara som en evighet innan dendär stora kroppen blir varm och baken kommer med. Hon var dessutom lite på sin vakt, skulle hemskt gäsra ha busat till passet lite men vi slapp det fast de kom flere tillfällen som jag kände hur hon växte och var på väg att börja svaja iväg åt nåt håll!

L har lätt för sig skutta och "slänga" sig åt olika håll och speciellt lätt är de för henne såna ggr hon inte är på hjälperna, då gäller det att bara rida fram och få henne att glömma vad hon just tänkte göra!
 
Galoppen är Lillons bästa gångart, där jobbar hon bäst och hon har ett bra tramp. Oftast kräver det bara några varv galopp så blir hon lätt och bär sig fint. hon tröga dock lite så för att väcka henne och få henne lite lyhörd och aktiv gjorde jag övergångar galopp- skritt-galopp. Krävdes bara några såna så sa det klick och hon blev super mjuk och ryggen kom upp! Lät henne sträcka på sig från övre linjen i galopp åt båda hållen och sen avrundade jag med trav fram och ner.
 
Bild: Essi L

L känns just nu riktig bra och jag tror dehär höstprogrammet kommer att vara passligt för henne. Hon får Känna sig super bra fast vi inte gör så svåra grejor liksom! ;)

» Hästen blev av med lite päls.

Idag var dagen då L fick besök av Anu och hennes klippmaskin! ;)
Lillon har under hösten lyckats gro en riktigt frodig björnpäls och de var dags att göra nåt åt saken. Jag har inget emot vinterpäls och det naturliga skyddet mot vinter och kallt, men då hästen lider av det tycker jag ma kan hjälpa till lite och det är varför L fick bli klippt idag.
 
Hon har en längre tid svettats otroligt mycket, hon får så varmt att det tar flere timmar för henne att torka. Pälsen lämnar krullig vid ställena hon svettaspå och hon ser ovårdad ut fast än hur man föröker borsta och sköta om henne efter ridning.
Valde dock att inte klippa hela henne, tycker hon skall få ha lite kvar av pälsen, speciellt nu då vi inte har tillgång till ridhus och man aldrig vet hur vädret kommer att vara, vill att hon skall nåt skydd iaf mot väder och vind och slask. men magen tog vi och halva halsen. Hon blev faktiskt riktigt stilig!
tog lite bilder med min telefon, de är av skit kvalité, men får duga! :D
Det bästa med klippningen var att L njöt så hon nästan somnade. de var faktiskt inte riktigt tippat! :D men kul att hon kan bidra med förnuft i bland åxå! hihihi
 
Efter klippningen for jag iväg på en ridtur, banorna hade som tur torkat upp rätt bra, och speciellt stora hoppbanan. L har njutit av en lättare vecka och idag märktes det nog mer än väl, Hon hade glömt allt med halvhalter och deras betydelse, kort och längd galopp var även det någonting hon nog hört talas om, men kunde inte riktigt sätta hoven på vad det betyder idag! :D Fick henne dock igenom efter ungefär 70 övergångar och en hel del galopp jobb. Hon var riktigt fin till sist!
 
I mårgon blir det nya tag och kanske hon minns mig bättre då!? får iaf hoppas det! :)

» Höst och regn, utan ridhus... IGEN.

Tycker det är lite komiskt 2011 bodde vi ett år fram till förra sommaren på ett stall som inte hade ridhus. Hösten var såklart mörk, ruskig och fylld med en hel del regn och tidvis dåliga ridunderlag på banan. Förra året då L fick flytta till hubertus drog jag en lättnadens suck, Inga manegelösa höstar och vintrar längre.
Passligt blev hon ju skadad förra året, så de var sist och slutligen inte så stor skillnad fanns ridhuset eller inte, vi använde den inte i alla fall.
 
NU då L är i bra skick, pigg och kry och fresh, arbetsvillig och medgörlig- ja då är vi utan ridhuset IGEN. Jag klagar inte, gillar att rida ute och lite regn skadar inte, men bottnen på ridbanorna gillar inte denna mängd som kommit under dagens lopp. pöligt, lölligt och jaa... ingen höjdare att rida en stor tung häst på. Saken blir ju såklart inte bättre av att L inte är världens smartaste häst att rida ut på heller... men vi kommer nog på nåt sätt att få detta att fungera!
 
Ridhuset vi hade är 5 före nerplockat och snart står där bara grunden kvar. det tar ennu ett bra tag innan den nya fina hallen står prydligt på sin plats, men innan året är slut kommer den att stå där och smycka gårdsplanen på nytt! Kan knappt vänta!!
 
Så fram tills det önskar jag en relativt torr höst med så minimalt nederbörd i form av regn som bara möjligt. Och OM det skall regna så skulle de vara fint om det regnade nattetid! ;)
Dagens tanke ang hösten, regnet och jaa... våta ridbanor.
Bra på förra stället var fri tillgång till en travbana, där fick L galoppa av sig många ånger under året vi bodde där! :)
 

» Igångsättning, hoppning, träning och tävling 2013

Som jag nämt tidigare, hittades en lös benbit i Lillons vänstra bakhas i slutet på Juli 2012. Det blev omedelbar vila och en 2 månader lång väntan på operation, hasen var agressivt svullen och veterinären som skulle utföra operationen ville vänta och se om svullndaen kunde gå ner innan ingreppet. Svullnaden gick inte ner och hon opererades 1.10.2013.
månaderna som följde innehöll boxvila, hagvila och skritt från marken. Längde på vilan lite för att vara säker på att allt var ok och hon skulle repa sig ordentligt. I slutet på december satte jag mig upp första ggn, skrittade henne från ryggen i typ 2 veckor och i januari tog vi första traven.
 
Mentalt svårt för mig var kanske det att se på då alla andra tränade för full hals, och själv kunde man knappt trava utan falla omkull. Lillon hade under sin vila tappat precis allt vad heter muskler, balans och uthållighet. Hon svettades av skritten och de lilla vi travade. Januari löpte på, vi ökade traven och satte till galopp, lättsits såklart och utan att samla henne el dyl. bara framåt på rakt spår. I mitt lilla huvud kom jag fram till att vägen nog kommer att vara lång innan vi hoppar nåt som kallas banor! Men jaa, vad gör man? man liksom hittar nån slags inre motivation och krigar vidare! :D
 
I slutet på Januari började jag sätta bommar på marken, vi tog oss över med lite olika framgångar från gång till gång. Men hon klara lite linjer med bommar fast än hon var lång som ett tåg.
 
Gick med på lite träning var vi for små kavalettin och bommar, men det var ingen riktig hit. Nästan varje gång fick hon utbrått och var allmänt vild, vintern var inte värst lätt och de fanns stunder jag tänkte att vi inte kommer att kunna hoppa alls i sommar.
Tog en liten paus i mars var jag inte visade en ända bom åt henne, tänkte att både hon och jag måste få en paus nu och samla oss lite. Den pausen fungerade bra, för i april då jag försökte hoppa igen var hon glad, framåt och hoppade uppgifterna, om småhinder, utan att få utbråtten hon hade innan på vintern. Jess tänkte jag!! I samband med de satte jag lite små mål åt oss så man skulle hitta ett sätt att systematiskt träna och rida henne. Jag behöver sånt för att motivation, även då när de e lite jobbigare, så därför. Jag bestämde att vi skall ta oss igenom 110-115 cm banor och kanske en 120cm och om de går riktigt super så kvala till regionala mästerskapen för seniorer.
 
Våren kom och manegetiden tog slut, vi flyttade oss i friska luften och utebanorna, var L älskar att vara. Hon är en utomhus häst och började omedelbart jobba bättre, slutade vara seg och vinglig! Jess igen!! :)
Hoppade länge endast jumppaserier/skutt med henne, för att stärka baken och få till framåtbjudningen, och hon började hoppa riktigt fint igen!
 
Sen kom Maj, dags för regionala tävlingar på hemmaplan, och jag ville såklart att L sku få vara med. Vi hoppade på träning våra första banor (8 hinder i sträck) och hon var rätt bra faktiskt, fast hon var lång och ganska framåt! Vi hoppade även en träningstävling som arrangerades veckan innan våra regionala. TUR hade jag anmält mig till regionala innan, för L var minst sagt vild!! :D vi tog oss inte igenom banorna på 90/100cm och de var lite kaotiskt.
Det fick hålla eller brista men pröva skulle vi minsann! ;)
Lillon hoppade bra på regionala, hon nolla 90cm och vi fick en rivning i 100cm, Jag var nöjd som bara få!! bara så sent som veckan innan hade vi ennu en så kallad Lillon Show, och nu hoppa hon bra och höll sig lugn! Jej!! :)
 
fler tävlingar blev de inte i maj eller juni, jag bestämde mig för att rida till henne lite till och på så vis kunna starta lite andra klasser i Juli.
 
Juli kom, och redan första tävlingen fick jag skippa pga hård flunssa. Men som tur var nästa tävling bara en vecka bort så vi tog den ist. Det var hopptävlingen i Ylistaro, lagmästerskapen, var jag hoppade L i 100cm och 110cm, igen fick jag vara nöjd, L hoppade 100cm med 0-4 fel, sista omhoppningshindret kom ner. i 110cm fick en rivning och lite tidsfel pga jag missade att banan var uppmätt mycket tight. Märkte dock att L började kännas bra att rida och hon verkade nöjd!
 
Nästa uppdrag var i Nykarleby, var jag hoppade 105cm och 110cm. Igen fick vi en rivning i första klassen, men den flöt på rätt ok iaf. L var lite seg och långsam, men annors ok. Andra klassen, 110cm var gången jag tappade stigbygeln... Det var nog det drygaste jag varit med om på länge. Men allt skall hända, så även stigbygelepisoden!! :D L årkade dock bra hela dagen fast det var gassande hett.
 
Sen hade vi nästa tävling på tur, det var ösregnet i Seinäjoki. Fiasko. har lyckats radera den tävlingen från mitt minne och tycker vi inte behöver ta upp den nu heller!! hahahah Vi tar oss vidare till Jakobstads tävlingen! Den var roligare!! hihihi
 
Där hoppade jag 105cm och 115cm. L kändes super fin genast från början denhär dagen, kvick i benen och bra drive!! hade dock inga förväntningar eftersom tävlingen innan gick som den gick så startade jag banorna med en tanke att få till en jämn och fin runda och hoppeligen vara på 0 fel, Det blev de, i båda klasserna!! Tjohoo vilken glädje!! ÄNTLIGEN fick vi till det! L blev på en 4:e plats i 105cm och en fin 1:a plats i 115cm!!
Jag minns inte när hon skulle ha hoppat så fint sist, som hon gjorde dendär dagen! fina hopp och bra flyt! Jag var så väldigt nöjd!!
 
Sen till sist hade vi tävling på hemmaplan som sista etappen för denna säsong. 100cm och 110cm. gick inte super, men inte heller dåligt. L kändes trött och jag med efter ett par långa dagar med allt arangemang kring tävlingen och de kändes i mig och L var inte heller riktigt taggad. slutade med 4 fel i 100cm och 110cm avbröt jag. Men Summa summarum, Sommaren har varit händelserik, L har visat tidvis tt hon visst är en dam att räkna med igen! Vi kommer nu att ta sikte på nästa år, sätta i bakfickan allt vi fått med oss från resorna i år, träna bort felen och hitta en bra tränings system att följa mellan tävlingarna nästa sommar!
 
Allt väl och som redan tidigare nämt, Tack Sommaren 2013 och alla involverade! Nu tar vi höstpaus och har lite skoj utan att jätteträna hela tiden! :)

» Besök av Osteopatstuderanden.

Jap, L hade Spa besök i form av osteopatbehandling i går, det var en grupp studeranden som hade kurs i helgen och L fick deltaga som provkanin. Vi började med att rida lite, De kollade bla in hur man satt på ryggen och om man själv hade spänningar och hur de inverkar på hästen, Mycket intressant!! Som nästa steg var att kolla hur hästen rör sig, och som jag redan vet så var hon lite sned och långsammare med bakbenet som blev opererat i höstas. De hittade spänningar i Lillon inre baklår och det påverkade också hur hon rörde sig.
 
Väl inne i stallet gick de igenom hela hästen, Lillon var som vanligt först lite otålig och stod mest och lekte grimskaften och var allmänt pjasig. :D
Sen då de hittade en spänning som gick tvärs över ryggen från vänster bak till höger fram slappnade hon av, började gapa och ögona fick ett lugn så hon nästan somnade. Otroligt vilken skillnad!
Spänningarna L hade i kroppen var inte av de värsta slagen, så inget att oroa sig så mycket över, en tränande häst får spänningar precis som vilken tränande människa som hellst. Viktigaste är ju att hitta dem och få de öppnade.
 
Vi kollade ennu lite närmare på den kosmetiska lilla bula som lämnat på benet sen hon blev opererad. Svullnaden innan var operationen var mycket agressiv, och den har inte gått ner helt ennu. Enligt veterinären kan vissa hästar lämna med en liten bula, och det har L gjort. Nu tittade läraren på det och han tror att Blodigel behandling kan ta bort svullnaden, låter ju kanske inte som en av de freshaste ideérna man hört, men väl värt ett försök!
Så i mårn får jag veta när och hur detta skall bli av! ;)
 
Annors var L sitt gamla jag, pigg, nyfiken och go som alltid. Fin söndag och start på vårt nu 6 månader långa stressfria liv! :D hihihi
 
 

» Höstens sista tävling, Hubertus 21.9

Bloggandet lämnade lite igen pga tidsbrist. Har haft fullt upp med att ordna tävlingarna vi hade i helgen tillsammans med de andra i stallet, men nu kommer en uppdatering!
 
Lillon har varit super fin de senaste 2 veckorna, allt vi gjort med henne har hon fixat med lätta steg och gott humör. Hoppningen på träning har gått som en dans och hon har varit mjuk och mör i kroppen. Super helt enkelt!
 
I helgen ordnade vi på stallet regionala mästerskapen i hoppning, för oss var detta sista tävlingen för i år. Jag var tävlingsledare och hade ganska mycket att stå i inför tävlingen men som tur var jag inte ensam! Vi har ett grymt team på stallet som alla ställer upp och gör massor och lite till för att tävlingar och dyl händelser skall bli av, så var det även denna gång! :) Dagen blev lång, speciellt då jag var funktionär och startade i 3 klasser med 2 olika hästar. Full rulle från början till slut!
 
Startade klass 1 80cm med bedömingen 367.1, (dvs grundbana + omhoppning genast efter) Med sommarprojektet Priius, som är en 18 årig pigg och kry herreman! Då jag gick banan tänkte jag att den kan bli lite svår, för där var en hel del längd hinder, oxrar och en trippel, och Priius behöver en bra och aktiv galopp för att få flyt på hoppen.
Herre Jestas var tanken då vi startade! Han var så pigg och glad och klar för att visa vad han kommit i gång med i sommar! :) Bommarna hölls på plats och han hoppade med flyt, bästa han hoppat nånsin hittills! Då fiilisen var så bra tänkte jag att nu banne ska vi rida lite tid, och då vakna han riktigt till! Vi kom i mål med 0-0 och tiden räckte till en välförtjänt 3:e plats!! Det var så roligt att både, häst och ryttare hade ett brett Smile och publiken var även de med! :) Härligt!!
Priius på prisutdelningen, Fotot taget av hans ägare, Paula Väisänen.
 
Dagen fortsatte för min del som funktionär på banan fram till 100 och 110cm klasserna som jag startade med Lillon. Båda banorna var med bedömningen A.2.0 (grundbana på tid). L kändes inte riktigt taggad och var lite slö. i 100cm fick vi en rivning. Rivningen gör inget, sånt händer, men jag kände att hon var bakom skänkeln och ville liksom inte röra sig fram som hon brukar göra. Tänkte dock inte mera på det, utan gick ut på banan igen för lite mer funktionärs jobb och L fick skritta av sig och gå in i stallet så länge klassen emellan höll på.
 
110cm var med samma bedömning som 100cm, och igen var hon slö, mer slö än i klassen innan. Saken blev ju inte bättre av att även jag kände av den långa dagen och årkade inte längre rida ihop henne som jag borde. Början av banan flöt på i ok takt och bra hopp, sen kom första dåliga hoppet, hindret kom ner och rytmen for och jag fick inte till det mera.. :( Efter 3 rivningar bestämde jag mig för att ge upp och avbryta, kändes bara så fel att hoppa henne då jag var såååå Lost.
 
Trots detta kämpade L som vanligt bra och hon var ingalunda temperamentisk varken på uppvärmningen eller inne på tävlingsbanan, så får bara konstatera att de var varken min eller hennes dag i lördags! ;)
Men med Facit i hand och några tävlingar avklarade med henne i sommar måste jag säga att hon nog får mer än godkänt för sina kämparprestationer, detta år har inte varit lätt, men ändå har vi sluppit ut på banorna och prövat på formen, som mellan varven varit heeelt över förväntan!
Här näst följer en lite lugnare period för L, hon skall få återhämta sig och göra lite andra saker och njuta av det vi har kvar av hösten. Vinterträningen sätts i gång, eller iaf planeras den lite nu under hösten så vi får en passlig variation på träningen. Sommaren skall analyseras lite och felen skall slipas bort!
 
Så tack och hej säsongen 2013!! :) avrundar med fina bilder från jakobstad som är tagna av Josefin Back.
Lillon i jakobstad 8.9.2013
 

» Jakobstad 8.9

Idag var vi på tävling i Jakobstad, hoppade L i 105cm med bedömningen A.2.0 (grundbana på tid) och 115cm AM5 dvs grundbana, om 0 fel omhoppning 10cm högre.
Vi åkte till Jeppis tillsammans med Petra och Carrero, för vi har kommit fram till att det är roligare att åka på tävling tillsammans som ett team! ;)
 
Lillon var lite krånglig vid lastningen idag, och lät vänta på sig innan hon sen bestämde sig för att kliva in i transporten tillsammans med C. Förr blev hon vild av lastningen, nu för tiden är hon bara fast skruvad i marken och hon tom somnar nästan. huhu... men bara man väntar ut henne ett tag så ger hon sig nog! :D
 
 

Väl framme fick vi lasta ut och laga iordning hästarna genast för vår klass skulle börja rätt snart, men först gick vi såklart banan och den verkade riktigt kul, mycket svängar och några linjer.
 
L kändes jätte bra på uppvärmningen, som skedde delvis i ridhuset och delvis utomhus. Hon var mjuk och ridbar och hoppade fina runda hopp! Hade en bra känsla inför banan.
Själva 105 cm banan hoppade hon super bra! Ridbarheten var något jag inte upplevt på länge! hon gick fram och gav in utan att bråka emot och jag fick använda benen utan att hon bocka/skutta till av det. kändes riktigt fin! Linjerna passa perfekt och avstånden prickade vi bra! serien på ett steg var lite knepig, men fast vi kom lite stort in så hann L upp med benen och felfritt ut!
 
Tighta svängar som har varit vår akillesena funkade också bra, förr hade hon en tendens att stanna upp och sparka lite då man svängde tight- Inte idag. galoppen rulla på med bra och jämn rytm från början till slut!
Placeringen ble en 4:e plats, jej!! :)
 
 
115cm Banan var med bedömning AM5, dvs om fler en är på 0 eller motsvarande samma fel är det omhoppning på 10cm högre höjd.
Framridningen tog jag lite lugnare till andra banan, L var rätt svettig och jag ville inte trötta ut henne. Banan innehöll lite fler linjer än vad som fanns i banan innan och på så vis lite svårare än den vi hoppade innan.
 
L kom i gång bra genast från första hindret, hon var igen ridbar och svarade bra på hjälperna! Avstånden och linjerna prickade vi igen och hon blev inte stark en gång under banan. Känslan att hoppa henne då hon går såhär är helt obeskrivligt fin, då hon jobbar med mig ist för emot mig! Wow!! Inte en gång har vi fått en så fin bana sen hon var skadad så jag var hur nöjd som hellst efter vår ritt, som blev på 0 fel.
Detta räckte till vinst i klassen, utan ohoppning, för vi förblev ända på 0 fel! dubbel Wow och enorm glädje!!!
 
sånahär dagar lever man på länge, känslan då man får ett så stort djur att jobba tillsammans som ett team är något som är svårt att beskriva, men skönt är det!! :)
 
 
Med denna bild avrundar jag raporten från dagen i Jeppis! Resultatet blev bättre än jag väntat mig på alla plan! Tack för det Fina Lillon! hihi