» Smart, Klok, Dum eller busig Häst?

 
Det har blivit en liten paus här på Bloggfronten, beror mest på att det inte funnits så hemskt mycket att berätta och så har jag kanske varit lite lat.. Någon dera iaf.
Men nu tänkte jag ha en liten update på vad som händer just nu. Som ni alla säkert lagt märke till så går vi mot mörkare tider, löven trillar av träden och vi snackar om dagar innan första snön kommer och vi går över till vinter.
 
Små små tecken på vintertid gör sig redan till känna, för mig och L syns det mest i att jag återigen klär mig upp till örona i en massa vinterkläder och fryser ändå, L visar sitt tycke genom att vara som en atomtorped fem före avfyring! :D Varje år då de första svalare (läs Kalla) kvällarna är här är det ett projekt att rida henne. Hon är tittig, tramsig, lite sur och sprallig jaa-a allt en häst kan känna på en gång liksom.
 
Idag tex kändes hon som om jag inte rikrigt fick nån kontakt, eller iaf bröts den otaliga gånger under ridpasset! ;) Hon kunde vara från fin, lätt och stadig till tom, sprättande med frambenen och tidvis växte hon uppåt på ett sånt sätt att hon snart flyger iväg. Ojojoj...
 
En gång slank hon ur stödet och hjälperna och de var liksom vips, upp på bakbenen och inte bara en gång. Hon sluta efter en stund och vi kunde fortsätta utan dess värre kaos, men denhär hästen får mig ibland att undra hur smart en häst egentligen är?
Jag tror det finns smarta, kloka och dumma hästar, precis som det finns olika slags människor. Lillon är en såndär busunge, sån som aldrig riktigt växer upp och aldrig kommer att bli dendär vuxna typen. Ni vet säkert hur jag menar, för alla har vi haft en sån i vår vänkrets, skola eller arbete. Dendär man alltid lite suckar åt men ändå får en att dra på smilgroparna!
 
Idag då jag red kändes det som L hade tusen känslor och tankar i sitt huvud, hon smaska på bettet i takt med att hon slängde med frambenen, böjde på ryggen, som hon bara skulle väntat på den rätta tiden att göra nån liten "prank".. Hon kämpade ändå emot sitt stora behov av att busa loss ordentligt, men jag kände att det fanns där, hela tiden och hon kanske till och med kämpade emot suget själv också?
 
Efter ridningen, då jag kom ner, slängde på täcket och gick med henne var hon som vilken annan ko, hon andades djupt, lunkade brevid mig och buckade till mig med mulen som för att säga att hej, No hard feelings! Så då undrar jag nu, finns det så stor kapacitet i hästens lilla hjärna att de vet vad de kan göra och när, att de liksom kan stå emot frestelsen att busa loss riktigt ordentligt, då de vet att de kanske inte är den rätta saken att göra? även om de verkligen riktigt jätte super hårt sku vilja sprätta iväg!? Iaf tror jag L vet, för hon kämpade idag, kämpa för att vara en duktig häst även om hon föll för frestelsen en gång, men hon kunde ha flygit till månen också! :D
Bilden nedan passar bra till denhär kvällen tillsammans med L, även om de var framändan som flög upp i vårt fall! ;)
 
 

» Dressyrhäst Hoppning!

I går hade vi hoppning för Sophia Baclunds hästar Zerleone "Zebbe" och Hilton. Både Zebbe och Hilton är högt skolade dressyrhästar som tävlar med goda framgångar på nationell nivå i Finland på Medelsvår nivå upp till PSG och Inter. Måste säga det är ett stort nöje att få rida dem, vackra hästar som har mycket att ge åt en hoppryttare som kanske inte alltid vet hur "uppförsbacke" galopp ska kännas eller hur en bra övergång skall gå till mm.
 
Hilton och Zebbe är båda riktiga kämpare då det kommer till hoppningen, båda ger sitt allt och lite till för att klara bomhögarna och hindren.
 
Hilton är den av dessa två som haft svårast med hoppningen, dels för att han kanske inte riktigt har förstått att dethär är super skoj och han har haft lite problem med självförtroendet i just hoppningen. I sommar har vi ändå hoppat ganska många ggr, för att de ska få omväxling i sin träning och för att de ska få ha lite skoj, och nu de två senaste gångerna har Hilton verkligen mognat och fattat hur kul det är att galoppera loss och skutta lite hinder!
Zebbe är igen en lite krutbomb, han är hoppad som yngre så han vet mycket väl vad det betyder då det kommer färgade bommar framför näsan! ;) Han är en häst med jätte bra egen motor och blir alltid lite extra glad då han inser att det skall hoppas lite hinder! Han e rolig!!
 
I går började vi med tre cavaletti skutt på böjtspår, Hilton har senast gått sånt i vintras och han hade lite svårt till en början med dehär att svänga och skutta på samma gång, ett par gånger gled vi förbi sista cavalettin, men genast efter första lyckade försöket rullade de på super, han kom in rätt, skuttade och svängde på samma gång och de sista gångerna var de inte ens svårt att få till rätta rytmen i galoppen! Jätte fint!
Fortsatte med uppvärmning på ett litet rätuppstående hinder. Hilton har alltid fram tills nu varit lite tveksam då man ridit an hinder (fast än småa), han har inte riktigt vetat vart han skall ta vägen liksom, men i går äntligen fick jag uppleva känslan då han fattat vad det betyder!! Han hade ett riktigt sug till hindret och stack nästan iväg! :D
Hilton Foto: Sofia Hongell
 
Sophia och Zebbe tar cavalettin med liten marginal! ;) Foto:Sophia Hongell
 
Hoppade sen som uppvärmning ennu ett oxer också, det har varit lite svårt för honom av den anledningen att han nästan alltid blivit förvånad över att det tillkommit en bakre bom, rätt länge hade jag bommar ennu på sidan så det blev en "gång" så han blev illa tvungen att hoppa över. I går hade vi inga sådana och han hoppa fin fint över utan att tveka, han blev nästan så självsäker så han stampa av för tidigt ett par ggr, men de gör inget, hindret låg på 70cm och han tog sig över!! :)
Avrundade med hans livs första linje på rätuppstående in- 4steg-oxer ut. Och alltså, wow!!! han hoppa bra med drive, kom in utan att krångla och sen fram igen och perfekt ut!! Super Hilton!!! :) vi avslutade med den ritten för att det ska lämna en bra känsla åt hästen av att han lyckats!
Sophia Red Zebbe på cavalettin först, det gick riktigt bra om ändå Sophia tycker det är lite svårt själv, men tufft att hon ger dehär en chans och kan tycka det är toligt på samma gång!! :D Zebbe är en duktig och rytmisk Hobby hoppare och fixa uppgiften bra, med marginal! ;)
 
Soffi var tuff och hoppade ett rätuppstående ennu sen som låg på en ca 70cm, JEJ!! vi bytte sen så jag hoppade lite större med honom och vi tog samma linje som med Hilton innan. Zebbe har lite mera krut i kroppen än vad Hilton har och han tyckte de var lite tjafs att vänta, linjen blev trång! ;) men över tog vi oss och Zebbe njöt!! Vi hade verkligen en kul dag i går, en sån skön dag där vi jobbade hästarna, men vi hade skoj både ryttare och häst! våra skratt ekade på gården mellan varven! Härligt! :) Sofia Hongell var och tog lite bilder så avrundar med dem:
 
Hilton hoppar fint ut ur linjen på 4 steg! :) Foto:Soofia Hongell
 
Zebbe vet vad han gör! ;) Foto: Sofia Hongell
Fina Zebbe tar sig över hindret fast de var lite trångt! :) Foto: Sofia Hongell
Nöjd Hilton och Sophia! :)
och En nöjd Zebbe och jag! :)

» Veckan som varit

Nu till hösten har tävlingarna tagit slut och vi är inne i en "vilo" period, både hästen och jag. Vi stressar inte och gör bara roliga och lätta saker. Tycker dehär 2 första veckorna av detta har gått bra, på något sätt skönt att inte vara inne i ett systematisk tränande, kämpande och planerande hela tiden. Lillon har trots sin lilla viloperiod ennu en tävling kvar, Hubertus klubbmästerskap! ;)
Den tävlingen kommer hon att starta med sin Skötare Netta, som nu hoppat L ett par ggr och ridit kontinuerligt på lektion 1 gång i veckan, så träningen inför dethär har gått bra! hihihi
 
Mästerskapens hoppdel för sådana som inte startat på regionala eller nationella tävlingar går på 70cm, och de ska nog Netta och L klara av som en dans, även om L känner att de hindren är aningen småa för hennes smak. :D
Dressyren tror jag var typ LC:2 eller nåt i den stilen, så de ska hon nog också fixa.
 
I torsdags hoppade Netta för Helena och de gick riktigt fint! de hoppade linjer på rakt och böjt spår och till sist en bana 70-80cm med 8 språng, L hoppa fint och Netta kom i håg banan, så tror dethär blir en riktigt spännande tävling! ;) Nu ska vi bara finslipa formen så att L är på sitt finaste humör och Netta känner sig bekväm i utmaningen! Jag kommer att vara groom den dagen, iiik.... Den uppgiften kanske borde tränas mest! :D
Nåjaa, avrundar med en bild på Netta och L från i torsdags, fint hoppar de över hindren! <3
 
Fina fina team L!! <3 Foto: Nettas kompis! ;)