» Semestern slut, tillbaka till vardagen.

Dålig, dålig, dålig Bloggare är vad jag är. Men jag skyller allting på att semestern tog slut och där med all extra fritid också! ;) Tävlingar har vi först 8.9 så inget spännande har hänt på hemmaplan och inte bortaplan heller för den delen!
 
Lillon har jag tränat mycket basic saker. Har märkt att hon hamnat lite bakom skänkeln och ridpassen går ut på att få henne snabbare i reaktionerna, har ridit en hel del övergångar trav-skritt, galopp-trav. korta skritt snuttar så hon snabbt skall iväg igen. På detta vis hoppas jag på att få henne snabbare i galoppen på hinder, för just nu är hon lite slö och slapp och bommarna kommer lätt ner då hon liksom sover lite! :D
 
Iaf på träning känns det tidvis börjar funka, men tidvis är hon jätte långsam. Tror detta är ett skede i utvecklingen sen skadan. För i våras var hon bara "fram, fram, fram" i sommar har hon varit mer ridbar, gett bra in, men sen igen gått lite trögt fram tillbaka. men nu just känns det som hon blivit lite känsligare och snabbare för skänkeln, så vi får se hur de går fram inom de närmaste veckorna!
 
I allmänhet märks det att hösten är här, hon har börja byta päls och snart får vi fundera på att klippa henne. Kommer antagligen att raka bara halva hästen, dvs mage+hals. de delar av kroppen hon svettas mest på. Vi kommer ju att vara utan ridhus ennu ett tag så träningen kommer inte att vara värst effektiv där kring november/december, så anser att hon kan ha lite päls kvar på kroppen även om hon blir en björn! ;)
Hösten har även medfört ett allmänt bra humör på henne! L jobbar gärna, e pigg och fresh varje dag och det gläder mig, trots att hon verkar inte bli trött fast vi skulle galoppa till Australien och tillbaka.... men vi får nu bara tåla det! :D
Nu ska jag avrunda med ett par bilder från tävlingen i Ylistaro tidigare. de är tagna av Lotta Kalamo!! Tack Lotta!
 
 
Här är en bild på L i Seinäjoki ösregnsdagen, lätt att vara nöjd under taket! :p (foto:Nina E.)
 
 
 
 
 

» Dagens bild!

Denhär bilden fick mig att dra på smilgroparna! (Tack Nina!)
Ha en skön och Solig söndag! :)
 

» Regn, regn,regn.. Paraplyn.. Sa jag redan REGN?

Rubriken säger allt. I dag Regnade för full rulle från att vi kom till Seinäjoki, tills vi for hem. L kändes trots detta bra på uppvärmningen med en mjuk go och fina hopp. Tänkte att detta kommer nog att gå bra!! Mest orolig var jag för att hon skulle sätta sig på tvären pga regnet och vinden, ni vet sådär som de gör då de inte vill ha vatten i ansiktet.. de svänger rumpan åt vinden osv. Nej, det var inte problemet idag.
 
Jag kom in på banan till 100cm klassen och märkte ganska snabbt att hon inte var så säker på att vi skull röra oss mot läktaren. Orsak: en lång rad med granna och fina paraplyn! Jag fick henne lurad närmare genom att "visa" hindren åt henne. Dit kom vi, typ 3m från staketet då någons paraply svängde sig fel väg och fladdrade i vinden- Det var kört. L stack i väg, i samma stund gav de startsignalen och de fanns ingen annan chans än att bara hoppas hon fokuserar på hindren och inte på staketet och alla paraplyn!
 
Första linjen var på ganska långt böjt spår, och då jag svängde upp mot hinder nr 2 såg L inte hindret, hon såg raden vid staketet. Tvärstoppa, upp på bakbenen, och sådär höll vi på en stund. Fick henne ner tillbaka, galoppa ett par volter i ett försök att ta oss vidare, men nej, vi skulle tydligen inte rida mot läktaren idag. Jag avbröt. Hoppade hinder nr 1 och sen for vi ut.
 
Startade inte den andra klassen då jag anser att tävling inte är platsen och tiden för "skolning", och om de skulle kommit problem igen skulle jag inte kunnat göra mycket annat än volta lite och hoppeligen få hoppat ens ett hopp.
Nej, L:s dag fick sluta där, och vi tar sikte på nästa tävling!
 
På sätt och vis kändes det skönt, för jag var dyngblöt av allt regn, motivationen var verkligen på en liten svacka. Nya tag nu bara nästa gång, som bli i Jakobstad om ett par veckor. under den tiden hinner vi glömma denhär dagen och hoppeligen slippa sånthär väder!
Nu skall jag bara kämpa med att försöka få mina tävlingsbrallor rena, de ser rent ut för hemska ut just nu! :D
 
 
 

» Foder och tankar kring dessa + slipning inför mårgndagens tävling!

Idag blir det en resa till Agrimarket, L behöver påfyllnad i form av Foder. För tillfället äter hon en myssli, Perfect Mix, Började med et fodret i Maj för att få upp lite mera massa på henne utan att ge mera energi. perfect mix uppfyller det kriteriet och bara nu under sommaren har hon rundat till sig passligt! Dessutom tycker hon tydligen det är gott så vad är bättre än det!?
 
Utöver Mysslin får hon även linfrö (pellavainen) som är bra för tarmfunktionen och pälsen, och havre + mineraler såklart! Saltsten har hon i boxen så tillsätter ingen extra salt i maten, utan hon får slicka i sig det enligt hennes egna behov. Hö får hon så mycket som man ids ge med gott samvete! ;) Hon äter ändå allt!
Vid valet av foder försöker jag oftast hålla mig vid så simpel utfodring som möjligt, jag är totalt allergisk mot 15 olika pulver och medel. Nej, less is more i dethär fallet!
 
Kom så sent som igår att tänka på hur lång resa vi haft gällande allt detta i år. Hon skadade ju sig som sagt förra sommaren denhär tiden och var på total vila ända fram till slutet av december. Satte mig upp på ryggen i januari, och det var som att rida en unghäst, hon hade ingen balans, kondition, muskler.. Det hon hade var en grym päls och en stor hömage.
Ridningen var svår att starta pga hennes temperament, allt gick mest ut på att stå på bakbenen och bocka och skutta. Första hoppförsöken gick käpp rätt åt skogen. Hon hade grymma protester på exakt allt!!
Med tiden lugnade hon ner sig avsevärt och då vi slapp utomhus och rida på våren började bitarna småningom falla på plats!
 
Med den gångna vintern och våren ennu i färskt minne måste jag säga att det är grymt skönt att hon nu igen är en arbetsvillig, sammarbetsvillig häst! Klart hon fortfarande får sina stunder, hon är ju ett sto trots allt, men så länge de är färre dåliga dagar än bra dagar så är det okej för mig. Jag vet ju hurudan hon är och det är bara att kämpa vidare de stunder ingenting känns bra! :p
 
Men tillbaka till saken... I våras började hon vara ridbar, men jag kunde ändå inte mata henne alltför villt, för riskerna fanns ennu att hon skulle knäppa till sig. Tyckte ändå att hon var onödigt smal och ville så gärna hitta nåt som hjälper till att bygga upp massa och få henne rund och fin! Efter många funderingar kring foder bestämde jag mig för denhär linjen som jag nu har och den har fungerat!
 
Dagens program gällande slipningen inför Seinäjoki i mårn:
Idag skall jag rida igenom henne såpass att hon fungerar mjukt i alla gångarter, rider bommar och tar säkert ett par skutt på nåt litet hinder. sen skall hon putsas upp, sakerna lagas och regnutrustning grävas fram, Jop... I mårn ska det regna.
I mårn bär det sen av till Seinäjoki travbana på lite hopptävling, kommer å starta i 100cm och 110-120cm, kommer en Update om detta då vi kommit oss hem! ;)
 
Foto: Essi Laukkanen
 

» En kul kväll med Hästarna!

Ibland då man sätter sig upp på hästryggen bara vet man att idag är dagen då kontakten till djuret kommer att fungera lite se sådär... mmm... I går var en sådan dag. Då jag satte mig upp och började skritta kändes L väldigt framåt. Hon kunde knappt gå, skulle hellst ha börjat trava direkt! :p
 
Smart som jag är så tänkte jag att vi börjar i skritt och mjukar upp henne så hon slappnar av, nå med facit i hand slappnade hon inte av på en hel timme! :D Det var som gasen skulle ha lämnat fast i båttnen och de fanns inga växlar heller att tala om. full fart fram eller inget alls!
 
Jag ger migsjälv credit för att jag tappert försökte med alla bokens konster att få henne o komma ihåg att jag satt där, men Nej, nej. Sista knepet var att ta till uttrötthets metoden, men fick se mig själv slagen- Jag blev helt slut!! :D
 
Ridpasset avrundades i nånslags "travar" trav och senare i skritt som bestod av 2 meters steg. Det var Lillon det, ridning i hård vind passar inte alla! :p
Efter detta tragiska försök till ridning tänkte jag att i "mårn är hon säkert bra" Och visst, I dag var hon super!
Mjuk och fin, lugn och sansad, lyssnade fint och jobbade hela passet med mig ist för emot mig. Härligt! :)
gjorde en hel del övningar för att få baken med och lättheten fram, övergångar trav-skritt och trav galopp. Hon är lite ostadig i övergångar, beror på mig, för jag är inte den bästa på dem heller, men vi övar på och de blir bättre!
 
Galoppen är Lillons lättaste gångart, förutom att den är mjuk och lätt att sitta i så arbetar hon bäst just i galoppen. Så jag övade korta och länga på större och mindre volt, hon svarade med lätta hjälper, Jess. Gårdagen var bortglömd direkt!
 
Idag hade jag även äran att hoppa ett par andra hästar på stallet, Priius och Amaryllis. Priius är en äldre herreman som får hoppa för gymnastikens skull och för att få lite omväxling! Han gillar hoppningen massor och är gämn och fin, så även idag! han är en sån snäll och go häst som alltid gör sitt bästa. Han hoppar allt utan att tveka, man blir på gott humör av en sån häst! :)
 
Amaryllis "Ryllis" är en av de blivande ridskolehästarna, Hon är kring 12 år och super snäll! I vanlig ridning är hon gämn, men i hoppningen piggnar hon till! Vi hoppade några linjer som var färdigt byggda på ridbanan och hon sprätta i väg som hon skulle ha eld i baken! :) Konstiga är att hon har ett grymt sug mot hindren, men hon tar aldrig bettet, så man får inte känslan av att man inte vet var man har henne. Skön häst! :) Detta var andra ggn jag hoppade henne och jag kommer att fortsätta med det ett tag till så hon blir van med hoppningen igen och kanske lite lugnare! :) Ryllis har fölat ett par föl innan hon kommit till Hubertus nu, så därför är hon lite rostig. Men varje vecka ser man att hon blir stadigare och stadigare, så jag tror hon kommer att bli riktigt bra fram till ridskolestarten!
 
Så, allt som allt hade vi en kul kväll med flere olika hästar! :)
Avrundar med en knas bild på mig & L!  hih!!
 
 

» Min Vardag.

Tänkte skriva ner ett par rader om vad jag sysslar med utanför ridningen och hästarna.
Jag bor mitt i centrum i Vasa, i ett 7 våningshus, högst uppe i hörnet har jag min lya på 3r+kök och balkong. Köpte lägenheten 2010 och för tillfället kanske jag äger ett helt sovrum, resten är tills vidare bankens! ;)
 
Lägenheten stormtrivs jag i och det är bland de första lyor jag verkligen fått dendär "hem" känslan i av alla lägenheter jag bott i sen jag flyttade hemifrån.
 
För tillfället jobbar jag på en Bank i centrum, där har jag suttit i kassan sedan hösten 2011. Trivs med jobbet väldigt mycket för jag gillar kundbetjäning och allt som har med sånt arbete att göra! Som person är jag en positiv och energisk prick så det är mer än passande att få träffa mycke folk varje vecka! :)
Innan bankarbetet jobbade jag heltid på restaurang, som servitris och bartender, det jobbet gillade jag också mycket, men efter flere år av kvälls- och nattarbete började det kännas lite tungt och jag saknade fasta rutiner, så bestämde mig för att söka mig ett nytt jobb, och det slutade ju bättre än jag vågade tro! :)
 
Bartender arbetet ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och jag valde att fortsätta med det på helgerna, detta delvis för att kunna hålla på med hästarna och för att jag faktiskt (tro det eller ej) tycker det är kul! :) Bytte dock bar ungefär på samma gång som jag började på banken, detta för att det skulle blivit svårt att "bara" vara helgarbetare på samma ställe som jag innan var heltidsarbetare, tänkte då, om jag byter ställe har jag lättare att ställa mig i den rollen. Och det har det varit!

Nu tror ni att jag är en arbetsnarkoman... vilket jag kanske är på ett sätt, men jag har alltid gillat att jobba, träffa folk osv OCH jag har lovat mig själv att hålla på såhär så länge jag trivs, börjar det smaka trä måste man tänka om, men just nu är detta bra! :)
Eftersom fritiden blir relativt knapp pga arbetet så går den mest ut på att lufta mig på stallet med hästarna eller så ligger jag hemma på soffan. Slött liv tänker ni då, men inte jag. När man hittat sin lägenhet, den man trivs i, är det faktiskt det skönaste som finns att komma hem efter en lång dag och slänga sig på soffan och bara inte göra nåt.
Såklart går jag ut med vänner i bland, men med mina två jobb och hästarna så lämnar den delen till lite mindre, iaf såhär sommartid, då man försöker tävla lite på helgerna också. Men ibland kommer även jag mig ut på nån terass eller pub! ;)
 
Mina föräldrar har en villa jag gillar att åka ut till, tiden är dock lite knapp för att kunna spendera så mycket tid där som man egentligen skulle vilja, men i år har jag hunnit vara där en del iaf. den ligger på bara ca 10min båtväg från centrum sett, så det är inget projekt att ta sig dit och hem tillbaka. Det stället är underbart, man kopplar verkligen av då man kommer sig dit! Nästa sommar skall jag försöka åka ut dit ennu oftare än jag fick till det denna sommar! ;)
 
Till min Familj hör min Mamma, Pappa och en storebror som är bosatt i New York, han är gift och har två underbara barn, Iza och Eero. Bror min är 3 år äldre än mig och har bott utomlands sedan han var 19-20 år nåt.
 
Bartending.. :p
Chill i förra hemmet med tjejerna.
Villan, Midsommar 2013
 
 

» Ridtur i skogen

I måndags hade L vilodag efter tävlingen, jag var till stallet och matade hästarna på kvällen och hon såg nöjd ut med sin tillvaro.
Igår tisdag hade vi inte vädret på vår sida. Regnet hävde ner nästan hela dagen och ridbanorna var våta, plaskiga och mjuka till följd av skurarna. Hade ingen större lust att rida där med L för hon halkar lätt pga sin storlek och gillar allmänt inte att röra sig mjukt då underlaget inte är i skick.
 
Som tur råkade Caroline vara påväg ut på skritt tur med hennes häst Lafi, och vi hakade på! Och det var jätte skönt!! L är ingen säker terränghäst och vi behöver alltid en kompis med, annors funkar det inte. Lafi är en perfekt stöttepelare åt L, hon Gick hela skogsturen med pannan fast i Lafis bak och nästan sov! :D
 
Då vi kom ut ur skogen gick vi ennu en liten rutt runtom vid bostadsområdena vid stallet, så länken tog allt som allt en timme typ. Skönt var det och vädret hade klarnat också, så vi njöt nog alla av den länken! :)
 
Hoppas ridbanorna hinner torka upp nu så man kan rida resten av veckan där, för på lördag är det tävling igen, så vill hinna få henne genomriden tills det!
 
Foto: A-K Åkers

» Nya Ridbyxor! <3

Fick idag hem mina nya ridbyxor, eller det är nygammla. Hittade dem på Facebook "kirppis". Det är av märket Equiline Boston, helskodda brallor så nu jäklar kommer nog ridningen att flyta på bättre än nånsin förr! :D
Byxorna var dessutom typ 1-2 ggr använda dvs så gott som nya och priset löjliga 60 euro!!! Nya sådana brallor går på allt mellan 150-200 euro! I'm happy!! För en gångs skull har även jag lyckats fynda!! :D
 
byxorna bak, älskar fickorna!! :)
 
Färgen är lite mer mot vinröd än vad som syns på bilden.
 

» Hopptävling i Ylistaro 11.08.2013

I går var vi på hopptävlingen i Ylistaro. Det var regionens lagmästerskap som stod på tur! Dagen var lång, med hela 20 lag anmälda!! Totalt antal startande var 217 ekipage, så ni kan tänka er mängden hästar, ryttare och transporter som befann sig på området!
Trots att tävlingen var stor med många startande, var den välorganiserad och flöt på bra! Det är alltid lika roligt att åka till Ylistaro på tävling!
 
Jag hoppade L i 100cm med bedömning 367.1 dvs omhoppningen fortsätter genast efter grundbanan utan uppehåll, och 110cm med bedömningen A.M.5, omhoppning med 10cm högre hinder i omhoppningen.
 
Uppvärmningen fick vi göra delvis på travbanan som ligger brevid ridbanan var tävlingen hölls, och hoppningen skedde på en skilld bana som ligger fast i tävlingsbanan. I år har det varit populärt med uppvärmningen som så att hindren hoppas åt ett håll och alla rider det varv de själva vill. Detta känns för min del lite kaotiskt eftersom L brukar vara lite stor på sig på uppvärmningen, speciellt då folk rider förbi nära mm. Så även i går. Ett par ggr ställde hon sig på bakbenen, men hon lämnade inte i den "moden" så de gjorde inget. överlag i galoppen vifftade hon till med frambenen ungefär varje gång nån red förbi, men de är L och så länge hon sen fortsätter fram så får vi bara leva med detta! :)
I framhoppningen kändes hon mjuk och fin så känslan var bra inför båda starterna.
 
100cm hoppade vi för laget, viktigaste var att få 0 fel i grundbanan, och detta lyckades vi med, hon var super mjuk och lyssnade fint från början till slut! Hon har inte ens på träning varit så ridbar som i går så jag var jätte nöjd!
Själva banan innehöll flere linjer och en serie med 2 steg, och ett par "U" svängar! L galopperade på bra, serien kändes kort, men de gör de alltid då hon har så stor galopp.
Omhoppningen tänkte jag som så att jag hade lite större galopp men tog inga jätte korta vägar, för vi behöver stadiga banor under just nu, L har ju haft en lång paus och hon behöver få "öva" lite på allt dethär ennu! Allt gick super och just som jag hade tänkt, men sista hindret kom ner. så slutresultatet blev 0/4. Lite surt, men laguppgiften skötte hon och det var ju viktigaste i den klassen. :)
 
110cm var lite liknande som 100cm. samma linjer och samma serie, Igen då vi gick banan tänkte jag att viktigaste är igen att få en stadig bana och hellst 0 (såklart) :)
På framhoppningen galopperade jag mest och tog bara ett par hopp så hon inte skulle bli trött. Väl inne på bannan kändes hon igen Jätte bra!! Banan började med två oxrar, det är bästa möjliga start för L för hon hoppar oxrar bäst och efter dem kommer galoppen alltid i gång bra, så även denna gång! Serien var som hinder 3 och lite trång åt oss, försökte sakta in, men tydligen inte tillräckligt så b-delen kom ner.
 
sen flöt allt på bra igen fram till hinder nr7, som jag bara inte såg avståndet till... L kom jäääätte nära, borde nästan ha stannat, men hon hoppa iaf, det var ett Oxer så hon rev det, men Räddade totalt situationen, så jag tackar henne för den! :) slutresultatet blev 9 fel på grundbanan, fick alltså 2 rivningar och ett tidsfel, detta pga att jag missat att de hade mätt upp en relativt tight tillåten tid.
 
Denna helg gick mycket bättre än förra helgen i Nykarleby, L kändes fresh och taggad, hon var ridbar och mjuk och hoppade fina runda hopp! Så än en gång känns det bra att fortsätta kämpa mot nästa tävling, som är nästa helg! Har ingen bild från i går så klstrar in en från förra helgen ist! Samma häst är det ju iaf! ;)
 
Nykarleby aug. 2013 Foto: Josefin Back
 
 

» Dagarna som Gått

I veckan har jag mest kämpat med att få L genomriden och lyhörd, hon har varit jätte bra! mjuk och fin i alla gångarter! I går (fredag) Hoppade jag lite för mig själv, Hon kändes först lite sömning, men tände till då jag lyfte bommarna! ;) Hoppade en linje med rättuppstående honder in, 3 steg + oxer, 5 steg oxer ut. Detta för att få till en bra och lugn rytm, måste träna mycket linjer så vi inte upprepar förra helgens super språng ut från linjer!
Hoppade ca 100cm höjd och sen lät jag vara. Hon kändes fin, mjuk och tyngde inte emot, så hoppas hon har samma stil i mårn på tävlingen!
 
Trimmningen idag var lite lättare, målet innan tävling är egentligen att få henne lätt och mjuk i alla gångarter, i dag red jag travbommar (ca 5 i rad) och galopp kavalettin på böjtspår (3 i rad). hon blev lätt och avspänd, så avslutade efter det!
I mårn är det tävling i Ylistaro, regionens lagmästerskap står på tur! Ni får hålla tummarna för vårt Hubertuslag, kommer att bli riktigt spännande!! I laget tillhör 4 ryttare varav 3 bästa resultaten räknas till slutresultatet, höjderna är 90cm, 100cm och 110cm. Målet är såklart att rida felfritt! Själv hoppar jag i laget på 100cm höjd och öppen klass 110cm.
 
Skrapar ner ett par rader om hur det gick i mårn!
 
Heja heja Team Vasa Hubertus!! :)
 
Foto: A-K Åkers.

» Mina Tränare

I Vasa har vi möjligheten till bra träning kontinuerligt, bara på Hubertus har vi träningar i hoppning varje vecka med Helena Liukkonen och två gånger i månaden med Jari Sneck. Utöver detta har vi dressyrtränare som kommer och håller träningar ett par gånger i månaden. Så vill man så kan man! :)
 
För tillfället tränar jag både dressyr och hoppning för Helena, jag gillar hennes träning och hon känner både mig och hästen bra så det känns bra att rida för henne! Har valt att för tillfället "bara" rida för en tränare för att starten med L var lite svår i vintras och under våren så kände att det är bäst för oss båda att ha ett system, och endast ett. Vill för tillfället inte ta in så mycket annat och testa en hel massa, för det kan resultera i att vi blir helt Lost. I höst då tävlingarna är över och vi går in i vinterhalvåret blir det nog aktuellt med andra tränare åxå. Alla tränare har något att ge, och därför är det viktigt att pröva på olika.
 
Tycker ändå att då min och L:s säsong blir kort och intensiv så är det bäst att nu köra på det som funkar.

Helena är en hästmänniska av den gamla skolan, och all kunskap hon sitter på vill man absolut ta vara på! Hon har mycket att ge i både hoppning och dressyr.
Så under denna rubrik kommer jag att skriva om just Träningar med tränare. dvs både dressyr och hopp, vad vi gjort och hur det gått! :)
 
foto: Anna Karin Åkers

» Archibald "Arttu"

Arttu är en Valack född 2002 och är en ESH. Han är importerad till Finland från Estland och nu bosatt på Vasa Hubertus. Marjo som äger Arttu kontakta mig hösten 2012, då även hon fått nys om att L var på vila.
Arttu är sparsamt hoppad, och i starten i Oktober var han lite rostig.
 
Började hoppträna honom en gång i veckan, började från början med honom, för han var ganska långsam och hade en minst sagt knepig teknik. i slutet av december flyttade Marjo Arttu till Hubertus, och då började jag rida oftare eftersom han stod under samma tak som L.
 
Under vårvintern började Arttu gå från klarhet till klarhet, han fick fart i baken och började hoppa rakare och blev snabbare med benen. Har startat flerer träningstävlingar allt från 80-100cm, och regionala tävlingar var han hoppat 90-100cm banor hittills. I sommar har han hittat glädjen i hoppningen och han har fått ett sug till hindren, så det har varit verkligen roligt att hoppa honom.
Just nu är Arttu på bete och kommer tillbaka inom närmaste framtid, så då ser vi hur hösten kommer å bli.
 
Här är några bilder på Arttu och mig, som Anna-Karnin Åkers fotat i maj 2013.
 
 
 
 

» Odi

Odi är en Valack född 2004, som importerats till Finland från Ryssland via Estland om jag minns rätt.
 
Odi kom jag i kontakt med hösten 2012, då det blivit klart att Lillon hamnat på långvila och jag skulle vara utan häst en längre tid. Göran som äger Odi undrade om jag skulle vara intresserad att komma och rida Odi och visst var jag det! Det var ju en super möjlighet för mig att få rida och hoppa trots att L var sjukskriven.
 
Odi är en häst med krut i baken och med kapacitet och power i hoppen! Svåra med honom är kanske just det att hålla rytmen, för han kortar sig bra, men "sprättar" i väg då han ser hindren, han har alltså ett sug till hindren som är lite svårt att kontrollera i bland! ;)
 
Om lynnet kan jag säga att han är sympatisk, genom snäll och trygg! trots hans storlek och hans krut, rider även familjens små flickor honom, och han är hur snäll och go som hellst! En super första häst!
Jag hoppade Odi på träningstävlingar och ett par regionala tävlingar, och nu tävlar Göran tillsammans med Odi och de har under sommaren klättrat upp till 100cm banor! Heja Heja!! :)
Jag hjälper ennu till på ett litet hörn så gott jag hinner. Odi är en fin häst och alltid lika rolig att rida och sköta!
 
Odi på träningstävling, maj 2013 Foto Anna karin Åkers
 
 
 
 
 
 
 

» En helt vanlig Tisdag

Efter helgens tävling i gassande sol, fick L ha söndagen ledig för återhämtning. I går (Måndag) red Netta henne, Netta är Lillons skötare och jag brukar låta henne rida Lillon som tack för att hon hjälper till och sköter L så bra OCH för att det är bra att L vänjer sig med olika ryttare. De två är ett bra team och skönt att även jag emellanåt kan vara den som sitter och ser på, för då ser jag från marken hur hon rör sig, vilket jag inte skulle se om jag sitter på ryggen.
Idag red jag, satsade på lite gymnastig så hon skulle bli mjuk och bära sig. Jag brukar oftast börja med skrittarbete, mycket skänkelvikningar åt både höger och vänster. Jag har kommit fram till att det är bästa sättet att få hela L:s stora kropp med och bakbenen under. Hon brukar vara lite slö till en början och mesta maska sig fram, men efter ett par ggr vaknar hon.
 
Trav arbete är det som är svårast med L just nu. Det tar alltid en god stund innan hon bli gämn och lätt fram i (=innan baken kommer med). För tillfället brukar jag göra stora volter till en början och då hon börjar bli varm i kroppen tar jag och minskar i dem till små små volter som jag sedan "vidgar" ut igen. Viktageste med denna övning ar att få hästen att ställa sig stadigt in, ju mindre volt desto mer börjar dom bära sig själv och det otroligt hur snabbt de lättar fram i och man känner det som ett slags "klick" så åker ryggen upp och hästen bär sig fint. Gillar denna övning med L för hon bråkar inte emot och jag slipper rida varv efter varv för att uppnå samma sak.
 
För att vi har tävling igen i helgen så låter jag början av veckan gå lite lugnare så jag avslutade med att rida henne fram och ner i trav. Tog alltså ingen galopp i dag. Brukar träna lite "hårdare" mot slutet av veckan och närmare tävlingarna för det är viktigt att jag får henne igenom och ridbar inför tävlingar. Nu just håller jag dock på att pröva olika system, efter som L pga sin skada varit bort från tävling i över ett år, måste jag igen se vad som fungerar bäst och just nu verkar detta funka. Så lättare träning i början av veckan och hårdare träning mot slutet är vad vi kör med! :)
 
Glömde att berätta att vi träffade Lillons halvbror i helgen i Nykarleby. Han heter Secret Choice född 2006 och är alltså efter Carano, exakt som L :) Syns likheter? :p
 
Secret Choice med Jonna Hietala på ryggen Och Carando La och jag.
Fotot är taget av Johanna Friis.
 
 
 
 

» Några bilder från Nykarleby

Här kommer några bilder från tävlingen i går. Ni får ursäkta mina grin, men jag grinar alltid. :D
Stort tack för bilderna går till Josefin back!
Enjoy!
105cm banan, Foto: Josefin Back
105cm banan, Foto: Josefin Back
110 cm banan Foto: Josefin Back
 
 

» Tävling i Nykarleby

Igår var vi då på tävling i Nykarleby, jag hoppade Lillon i klass 3 105cm och 4 110cm.
Allt startade bra, Lillon som är lite svårlastad gick in i trailern snabbt och vi slapp i väg i god tid.
 
Väl framme höll ennu klass 2 på, så vi ordnade dagsbox så hon inte skulle behöva stå i trailern i den gassande solen, det var Grymt varmt i går.
 
Uppvärmningen var i manegen, och kanske lite råddig, men L höll sig lugn och hoppa fint, så jag hade en bra känsla och jag tror hon hade det med! :)
 
105cm banan var med bedömning AM5, dvs grundbana + omhoppning skilld på 10cm högre höjd. Banan var rolig, med olika linjer och kurvor så det gällde att hålla hästen rak och i god rytm från början till slut! Detta lyckades vi med, Lillon var super ridbar och kändes jätte bra genom hela banan! tyvärr fick vi ett nedlsag på grundbanan så det blev ingen omhoppning för vår del, men nöjd var jag iaf! :)
 
110cm banan var lite liknande, med linjer och svängar. bedömningen var A.2.0, dvs grundbana på tid. Hon kändes lite stark genast från början och första hindret var ett oxer som hon hoppade av allt för tidigt från och resultatet blev ett Jumbo hopp. Temperamentisk som hon är blev hon sur då vi kom ner och stanna till och hoppa på stället (=4fel). Jag fick henne fram igen och vi kunde fortsätta! Igen hoppa hon fint, och kändes riktigt ok, tills det kom en linje på böjt spår, med oxer ut. vi kom lite hårt in så stegen passade inte riktigt, men hon hoppade (ett jumbo hopp), vilket resulterade i att jag tappade stigbygeln.... försökte genom hela kurvan fram till nästa hinder få den förbannade stigbygeln tillbaka i foten, men Nej. gjorde en volt, för jag ville inte hoppa utan stigbygel och vi fick fel för de och blev alltså diskade. :/

Men, ibland händer saker man inte kan göra nånting åt och man måste bara se på helheten, och den ger jag mer än godkänt åt Lillon. Hon har inte varit bort från hemgården på tävling på över ett år, hon betedde sig fint och de vi hoppade hoppade hon jätte bra! Första banan var nog en av de bättre banor vi haft hittills i år, trots rivningen, så nu e det bara att ta sikte på nästa tävling som är inkommande helg i Seinäjoki! :)
Bilder från i går kommer senare. :)

» Sista slipningen inför Tävlingen!

Ja, nu har vi slipat Lillon inför tävlingen i mårn, hoppade henne idag och hon kändes riktigt fin! vi hade lite serier med 6m mellan och sen linjer på 20m och en på 12m. det sistnämda var med rätuppstående hinder in och oxer ut, tog ett par försök innan vi fick det på 3 steg, för L hoppar ganska stora spräng och vill glida längre bakom hindren än vad som skulle behövas. Men vi fick till det!
 
Till sist hoppade vi en bana av dessa på 110cm och den gick rytmiskt och L gjorde runda hopp.
 
Nu är vi taggade för tävlingen i Nykarleby i mårn, där startar vi 105cm och 110cm. Blir spännande och kul!
Kommer en update om den då vi kommit hem! :)
 
Lillon på tävling i maj 2013, Foto: Sofia Hongell

» Första inlägget.

Jag trodde aldrig i mina vildaste drömmar att jag, Tina skulle börja blogga. Här sitter man nu då hemma med en lite skräckslagen förtjusning, pirrigt, roligt och skrämmande känns detta.
 
Men jag tänkte börja med att göra en snabb presentation av Mig, vem är jag? vad gör jag?
 
Jag är alltså en 32 årig tjej från Vasa, Finland. Har sysslat med hästar sedan jag varit liten, intresset kom via min mamma som red på ridskolan på Vasa Hubertus. Senare hade Mamma några egna hästar och naturligt var ju att jag åkte med ut till stallet om kvällarna med henne.
Då jag blev äldre, närmare bestämt 11 år fick jag min egna ponny. Det var nog den roligaste dagen i mitt liv och ennu idag minns jag hur spännande det var! :)
Med ponnyn tävlade vi i hoppning på regional och nationell nivå, 100-120 klasser, och han var den bästa läromästare en lite tjej kunde ha!
 
efter detta har jag inte haft egna hästar, utan jag har mest varit medryttare på andras. detta har lärt mig massor, då jag haft möjligheten att få rida en hel del olika hästar, fått gå på träning och tävla en del! hade dock en paus från tävlandet mellan 2000 och 2007, då jag mestadels red ut i skogen och hade inget behov av tävling.
 
Lelanda 2008
 
Satte i gång med tävlandet igen med Lelanda, ett super fint Holländsk halvblod f: 1993. Hon var en dam med krut i baken, hoppade allt och undan gick det. Starten var kul då man hade en häst som gillade hoppningen, trots att jag var lite "out dated", så tog hon inte på näsan, utan hoppa som hon skulle ha sagt åt mig håll i mig, för nu far vi! :)
Hoppade henne upp till 110 klasser och nån enstaka 120.
Tiden med Lelanda tog slut i och med en senskada, hon var till och från på vila och hoppningen fick lämna. Det var under en av Viloperoderna jag kom i kontakt Med Lillon som är hästen jag nu håller på med.
 
Lillon 2013
 
 
 
 

» Carando La, "Lillon"

Jag skall börja med en presentation av Vrålåket, Carando La, eller Lillon som jag kallar henne.
Hon är ett Sto, född 2003 och efter Holsteiner hingsten Carano, men för att hon är född i Finland så är hon klassad som ett FWB, trots hennes rena Holsteiner släkt.
 
Carando La
 
Lillon köptes av hennes nuvarande ägare då hon var 3 år, hårig som en älg och brun (ägaren ville egentligen ha en skimmel..). Av någon konstig anledning lämnade dock skimmeln och Lillon kom med hem.
Lillon lyckades få en lite krånglig start i livet, och hann endast bli grund inriden innan hon skadades av en spark i baken som 4 åring, vilket resulterade i en lång vila.
 
Då hon repat sig efter skadan 2009, sökte hennes ägare en medryttare, jag ställde upp och det var där och då som vår gemensamma väg började!
 
Snabbt märkte vi att hoppning nog var hennes grej, hon hade lätt för sig och ingenting kändes riktigt svårt med henne. Olika linjer, specialhinder mm gick som en dans. Det som var och är ennu i dag en svårighet med henne är allt som kan hända mellan hindren. ;)
Hon har lätt för att skutta och bocka och busa, oftast gör hon det av ren glädje, men i bland, då hon är ett Hormonmonster gör hon de av andra orsaker. Men för det mesta är hon bara en glad och lekfull häst med tidvis mycket bus i kroppen!
Vi har tävlat ihop sedan 2009, och oftast har det gått bra, första och andra året gick mest ut på att ta ut henne på tävlingar och visa henne banor och situationer och klättra upp i höjder.
2012 var oturen framme och det hittades en lös ben bit i hasen, hon hamnade på operation och lång vila.
 
Satte i gång henne fr o m Januari 2013, starten var väl lite se sådär. Inga muskler, ingen balans och ett temperament man kan kalla duga. det fanns dagar då allt flöt och dagar då inget funkade. Men sakta och säkert har vi nu jobbat, och i sommar har hon börjat närma sig det hon var innan allting hände.
Vi har nu startat 2 regionala tävlingar i sommar, en hopp och en dressyr, utöver dessa har vi på stallet haft övningstävlingar ofta som vi startat för att träna banor.
 
Carando La på dressyrtävling 20.7.2013, Foto: Netta Lngén
 
 
just nu är hon klar för 100-110 banor och har på träning hoppat dem fint! Tävlingarna i vår region drar nu i gång efter sommarpausen så nu ska vi ut och kämpa! Målet är att få gämna banor, och kanske en eller två 120 banor ridna innan säsongen 2013 är klar. Men vi får se hur de går! I mårn är första försöket på tävling, i Nykarleby.
 
Så, i mårn kommer en uppdatering över tävlingen! :)
 
Carando La på hopptävling, maj 2013 Foto: Sofia Hongell